Automataöntözőrendszer.com

4+1 tipp a környezettudatos kertöntözésre!

2017. június 10. - AutomataÖntözőrendszer

Manapság oda jutottunk, hogy természeti kincseink használata felelősségteljes hozzáállást követel. Az egyik legfőbb kincsünk a víz! Elég szétnézni és megállapíthatjuk, hogy nem igazán állunk a helyzet magaslatán, ha a vízgazdálkodásról van szó. Ugyanakkor az is igaz, hogy az egyre aszályosabb időjárás miatt akarva-akaratlanul egyre több vizet vagyunk kénytelenek felhasználni az élet minden területén.

Nem csak a főzés és a fürdés, hanem az öntözés is sarkalatos kérdés. Imádunk kiülni a gyönyörű zöldben pompázó kertünkbe, megcsodálni a virágainkat, egy kellemes grillpartit rendezni barátainknak, de míg kertünk ebbe az állapotba jut, addig hosszú út vezet.

kert.jpg

Ha már megtörtént a kertépítés vagy a kertfelújítás, akkor nem biztos, hogy könnyen lehet változtatni rajta, de biztos vagyok benne, hogy mindenki felelősségteljesen állt az öntözés kérdéséhez.

Ha tervezed, hogy változtatni szeretnél szűkebb környezeteden, akkor az alábbi 5 tipp bizony jól fog jönni, hogy öntözőrendszer telepítésekor környezetbarát módon járj el, és egy pillanatra előtérbe helyezd a Földet. Banálisan hangzik, viszont ennek prózai oka is van, mégpedig a víz felhasználásának pénztárcabarát módszere is egyben.

De mitől is lehet víztakarékos és környezetbarát egy öntözőrendszer?

  1. Annyit, oda és akkor, amikor szükséges

Egyedül az automata öntözőrendszer tesz eleget ennek a hármas szabálynak, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyik leggazdaságosabb rendszer. A locsolótömlős öntözésnél nagyságrendekkel hatékonyabb, kényelmesebb, komfortosabb!

Ha a kert öntözését vezetékes vízből kell megoldani, akkor még az öntözőrendszer telepítésének árával együtt is gazdaságosabb megoldás. És bónusz, hogy a szomszéd kertje egy árnyalattal sem lesz zöldebb!

ontozes.jpg

  1. A kert méretéhez kialakított rendszer

Ahogyan nincs két egyforma ember, ugyanúgy nincs két egyforma kert sem, ezért mint egy "ruhát" az öntözőrendszer méretét és hozamát is a kertre kell szabni, annak függvényében, hogy milyen a talaj szerkezete, milyen lesz a kert növényzete.

  1. Automatizálás és programozás

Az automata öntözőrendszer egyik előnye, hogy épp az automatizálásban rejlik. Ha éjszaka locsolunk, amikor a párolgás sokkal kisebb, akár 50%-os vízmennyiséget is megtakaríthatunk. Programozással nem csak előbbit, hanem a hónapok és évszakok szerint változó napsütötte órákhoz is tudjuk a víz mennyiségét igazítani.

  1. Esőérzékelő

Hála az égnek, azért még tájegységünkön is számíthatunk kisebb-nagyobb esőre, így ebben az időszakban az esőérzékelő egyszerűen blokkolja az öntözési automatikát.

esoerzekelo.jpg

  1. Alternatív vízforrások

Alapvetően nem bonyolítja meg a rendszer kiépítését, ha betervezünk olyan alternatív megoldásokat, amelyekkel csökkentjük a vízfogyasztást, vagy épp újrahasznosítunk: például, ha kifogy a fúrt kútból a víz, automatikusan átvált a vezetékes vízrendszerre.

De emellett esővízgyűjésből, ciszternából, az elhasználódott medence vízének átemelésével szintén csökkenthetjük az öntözésre használt vízfogyasztást, de az öntözésvezérlő beállítása, az egyenletes szórásképet biztosító szórófejek, és az ehhez illeszkedő fúvókák mind-mind hozzájárulnak, hogy egy decivel se használjunk el több vizet, mint amennyire a növényeknek és a gyepszőnyegnek szükségük van!

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr112584093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása