Automataöntözőrendszer.com

Az isteni párahűtés!

2017. június 20. - AutomataÖntözőrendszer

Amikor a nyári hőségben kiülnénk a teraszra, de még az árnyékban is rántottát lehet sütni, akkor és ott semmi másra nem tudunk gondolni, csak arra, hogy jönne már egy hűs fuvallat, ami enyhet adhat felforrósodott bőrünknek! És, ha ez az enyhülés hűs pára formájában érkezik?

Így kültéren is olyan hőérzetünk lehet, mintha 7-12 C fokkal hűvösebb, klimatizált szobában ülnénk!

A kültéri párahűtés igazi csodafegyver a hőség ellen!

parahutes.jpg

Az Egyesült Államokból származó kültéri párahűtés alig 10 éve jelent meg hazánkban, és egyre inkább szaporodik, nem csak kereskedelmi, de lakossági felhasználása is!

Óriási lépés ez az 1500 évvel előtti mechanikus legyező feltalálása óta, ami akkor forradalmasította a szellőzést. Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak a felforrósodott belső tér levegőjét nedves szőnyegekkel hűtötték, a sátrak bejáratára nedves textíliákat akasztottak, így az elpárolgó víz lehűtötte a levegőt.

Persze, ahhoz, hogy a hideg párásítás elve megszülessen el kellett néhány évszázadnak telnie, de ehhez képest is újdonságnak hatott a kültéri párahűtés!

Hogyan működik?

parahutes_1.jpg

Ma már a kültéren használt párahűtési rendszerek között is több féle megoldásból válogathatunk, a terület függvényében, hogy mit szeretnénk hűteni.

A legegyszerűbb a kültéri csöves rendszer, amit akár a terasz napernyőjébe is elrejthetünk. A szórófejeket, amely a vízpárát permetezi egyenlő távolságra építjük be, a precíziós fúvókákon keresztül pedig 4-5 mikron méretű vízcseppek közel 100 bar nyomással kerülnek a levegőbe.

Ezek a napfény és a meleg levegő hatására elpárolognak közben hőt vonnak el a környezetből, a hőelvonás miatt a hűvös levegő lefelé száll így hűtve le a közvetlen környezet levegőjét, ezzel párhuzamosan a meleg pára felfelé távozik.

Bónusz, hogy a pára a szúnyogokat is távol tartja, elnyomja a cigifüstöt, csökkenti a levegő por és pollentartalmát. Az egyenletes páraköd érdekében a szórófejeket 80 cm távolságra helyezzük el egymástól, így a lefedett területen egyenletesen érkezik az enyhülést hozó hűvös levegő!

parahutes_3.jpg

Emellett az energiafelhasználás miatt sem kell aggódnunk: 1 fúvóka vízfogyasztása csupán 0,06 liter/perc, míg elektromos energiából 0,015 Kwó körül alakul a felhasználása, amiért cserébe komfortos, hűvös környezetet kapunk teraszunkon is.

Igazából otthonunk teraszának hűtéséhez már kifejezetten megfizethető áron hozzá lehet jutni párásító rendszerhez, így napközben bátran kiülhetünk barátainkkal egy jó beszélgetésre, vacsorára vagy grillezésre, akár hőségriadó idején is! Mint ma!

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7612605743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása