Automataöntözőrendszer.com

Öntözés öntözőrendszer nélkül

2017. július 01. - AutomataÖntözőrendszer

Ha forróság, akkor öntözés! Nincs új a nap alatt, de azért még mindig létezik néhány, fű alóli praktika, ami sokat javíthat növényeid túlélési esélyein az elviselhetetlen forróságban.

A társasházak belső udvarán, vagy épp utca frontján növekvő növények sorsa több, mint mostoha. Ők a senki gyermekei. Ha gyönyörködésről van szó, akkor a szomszédság boldogan körbe állja a virágokat, de amikor nyáron az öntözés kerül fókuszba, hirtelen kihalttá válik, a nyüzsgő élettel rendelkező ház. Ahhoz, hogy ezek a növények is megkapják a megérdemelt gondoskodást érdemes kijelölni egy „felelőst”, aki önkéntesen ápolja a kertet.

garden3.jpg

Legjobb, ha ez váltásban kivitelezhető, így senki sem sokall be, és a növények sem kapnak hőgutát. Egyes esetekben már előre látható, hogy a senki földjére sanyarú hónapok várnak, éppen ezért a szárazságtűrő növények ültetése átmeneti megoldást jelenthet. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség az öntözésre, csak azt, hogy az átlagosnál ritkábban.

Az öntözéssel járó kiadások könnyen csökkenthetők, ami általában határozottan jobb kedvre szokta deríteni a lakóközösséget.

Filléres megoldás, ha az ereszcsatorna aljába egy hordót csatlakoztatsz, ezzel felfogva az esővizet, amivel aztán gyönyörűen lehet itatni a kertet. Drágább alternatívát kínálnak a föld alatt kialakítható tárolók, de nyilván, ha az anyagiak okoznak feszültséget a lakók között, akkor ez az ötlet hamvában elhalt.

garden2.jpg

Az öntözés akkor a legideálisabb, amikor még a levegő viszonylag hűvös, azaz a hajnali, vagy késő esti órákban. A kert minden lakója mérhetetlenül hálás lesz a frissítő zuhanyért, te pedig a napszúrás elkerüléséért.

Az öntözés nem egyenlő az úsztatással, mert míg előbbi szükséges a növények életben maradásához, addig utóbbival könnyedén kiirthatod őket. A kert zöldellő lakói úgyis csak annyi nedvességet szívnak fel, amennyire szükségük van, a többi vagy pangóvízként fojtja meg őket, vagy elpárologva csak növeli kiadásaidat.

Az előre öntözés csak egy mese, habbal, vagy inkább virágtemető tönkrement növényekkel! Nem lehet két hétre előre megitatni a növényzetet, pontosabban lehet, de akkor már legközelebb nem kell a kert ápolásával foglalkoznod.

Az öntözés módja sem mellékes. Ha változatos a kinti flóra, akkor a különböző fajták eltérő mennyiségű vizet igényelnek. Ügyelj az egyedi sajátosságokra, és azok ismeretében gondozd kerted tagjait.

garden.jpg

Fűnyírás után nem feltétlenül kell összeszedned a levágott fűszálakat, mert a vékony réteg óvja a gyepet. Ám, ha túl sok fű gyűlik össze, akkor a nyesedékek összetömörödve nagyobb kárt okoznak, mint hasznot: elzárva a pázsitot a tápanyagoktól.

A mulcsolás kitűnő technika, érdemes elsajátítanod. A növényzet tövé köré halmozz mulcsanyagot, például frissen levágott fűnyesedéket, szalmát, zúzott, apró méretű követ, vagy díszkavicsot, mely így késlelteti a talaj nedvességtartalmának elpárolgását.

A kerti, dézsás növények optimális vízellátása hosszabb távon is megoldható, egy palack segítségével, mely fejjel lefelé, az adott növény földjébe van állítva, természetesen tele töltve vízzel.

Az öntözés költséges öntözőrendszer kiépítése nélkül is kivitelezhető: némi odafigyeléssel, és rafináltsággal, így a kánikula sem tehet kárt zöldellő édenkertedben.

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9312621215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása