Automataöntözőrendszer.com

Gyep és pázsit kisokos

2017. július 26. - AutomataÖntözőrendszer

 A nagyrészt fűféléket magába tömörítő növénytakarót nevezzük gyepnek, vagy pázsitnak, igaz e kettő között vannak különbségek, de legtöbbször nem létfontosságú meghatározni, vajon melyikről is beszélünk. Ha számodra életbe vágó a pontosan meghatározott terminus, akkor álljon itt, a hivatalos definíció:

A pázsitot díszítő értéke miatt tartjuk. Olyan kövesített felület, mely elsősorban dekoratív, finom fűféléket egyesít. Lelke az összefüggő, szép látványt nyújtó, egyenletes színű, folyamatosan megújuló állomány.

A gyep, ezzel szemben az ellenállóbb, erősebb gyökérzetű, olykor tarackos fűféléket, valamint más, kétszikű növényeket felvonultató sport, vagy szabadidős tevékenység céljából fenntartott területet jelenti. A takarmánygyep, ahogy a nevéből is kiderül olyan fűféléket tartalmaz, melyeket az állatok táplálására használnak fel. A gyepgazdálkodás a gyep művelésével, megújításával foglalkozik.

easystepsphoto_girl_rolling_in_grassy_lawn-504x334.png

A pázsit ápolása során a díszítő értéket kell szem előtt tartanod, míg gyepnél a tartósságot. Mivel ezek a területek többnyire sekélyen gyökerezők, ezért erős, jó tűrőképességű talaj csak egyenletes, folyamatos tápanyag, és vízellátás biztosításával teremthető meg.

A nitrogéntrágyázás hasznos, praktikus, de a túlkezelt gyep meggyengülhet, kiritkulhat, ezért a komplex tápanyag ellátás a javasolható, ne csak egy anyagra helyezd a hangsúlyt.

Előfordulhat, hogy az egyenetlen talajfoltokon sárgul, pusztul a pázsit. Ez természetesen az összképet is rontja, ezért az érintett területeket külön kezelésben kell részesítened. A pázsitnak, mint minden kultúrnövénynek tiszta termőtalaj dukál. Azaz, ha igazán szemrevaló növénytakarót szeretnél létrehozni, akkor szánj megfelelő mennyiségű, és minőségű időt a talaj előkészítésére. Ilyen gondoskodás mellett sekélyebb rétegű is lehet a kiszemelt terület. Szilárd műtrágyázás, vagy tápoldatozás segítségével egyszerűen, és könnyen biztosíthatod a megfelelő tápanyag ellátást.

lush_lawn-copy.jpg

A természetes égi áldás csak ritkán jön akkor, és olyan mértékben, mint amire gyepednek, pázsitodnak szüksége van. A talajvíz sem sokat segít az ügyön, így az öntözést neked kell megoldani. Automata rendszer kiépítésével tökéletes körülményeket teremthetsz zöldellő kerted számára.

A gyep vízigénye a mikroklíma, a fajtaösszetétel, a talaj, és környezet jellemvonásain kívül a hőmérséklettől függ. Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor naponta négyzetméterenként 1-7 liter vizet is igényelhet a felület, de természetesen ebbe bele kell számolni a csapadékot is.

green-green-lawn.jpg

Épp ezért a ritkább, azaz időszakos, de nagyobb mennyiségű öntözés a legoptimálisabb, ami automata öntözőrendszerrel kényelmesen kivitelezhető, akár a karosszékedből ülve. A homokos talaj gyakrabb locsolást igényel, mint a kötött szerkezetű.

A pázsit frissítése kis mennyiségű vízzel végezhető eredményesen. Napnyugta után, a szórófejek optimális beállításával, kihasználva az öntözéstechnológia adta innovációkat sokat takaríthatsz meg, hála az ideális vízfelhasználásnak, miközben gyeped, pázsitod a szemed láttára válik édenkertté.

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8212690665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása