Automataöntözőrendszer.com

Így készíts sziklakertet!

2017. augusztus 01. - AutomataÖntözőrendszer

Ha nagy terület áll rendelkezésedre: sziklakert. Ha alig van szabad helyed: sziklakert. Ha valóban csak minimálisak a lehetőségeid: sziklakert. Hogy hogyan?

A legelső esetben akár körbe járható verzióban is gondolkozhatsz, ami közvetlen környezeted ékévé válhat. Jogosan. A második szituáció sem gördíthet eléd akadályokat, mivel kőkupac formájában megvalósíthatod az álmod. A harmadik eshetőségnél a falhoz építhető alternatíva tűnik a legideálisabb választásnak. A sziklakert így is, úgy is központi szereplőjévé avanzsál életednek!

sziklakert1.jpg

Hogy hogyan fogj hozzá? Először is, adottságaidnak megfelelően jelöld ki a helyet, ahol az álmod valóra válik. Lényeges az alap, amire épül a műved, és ami arról gondoskodik, hogy az idő múlásával alkotásod ne süllyedjen meg, vagy omoljon be.

A termőtalaj egy részét tehát érdemes kiemelni, és törmelékkel, kis szemű kaviccsal feltölteni a lyukat, ami végül kitűnő alappá válik. Az ideális talaj legfontosabb jellemvonása az optimális vízelvezető képessége. Ezt különböző adalékok (tőzeg, homok, komposzt, kőmorzsa) hozzáadásával érheted el, a beültetésre váró növények számára ideális módon, melyek fajtáját a talajkeverék minősége szabja meg.

sziklakert.jpg

Lényeges kiemelni, hogy a növényeid köré mindenképpen helyezz kőzúzalékot, vagy mulcsot. Ezek ugyanis nem csak dekoratívak, de megóvják a kertet a gazoktól, valamint a létfontosságú nedvességet is bent tartják.

A kövek kiválasztása során a beültetni kívánt növények igényeit kell szem előtt tartanod. A gránit, a bazalt, az andezit, a dolomit, a homokkő egyaránt alkalmas a feladatra. A mészkő sem rossz megoldás, de az évelő növények nem túlzottan szeretik, ráadásul hamar törik az eső, fagy, szélsőséges időjárás hatására.

Ha nem szűkölködsz a szabad területben, akkor mindenképpen alakíts ki un. teraszokat. A sziklákat próbáld természetesen elhelyezni, és akár lejtők kialakításán is elgondolkozhatsz. A kőrakások is sikerrel alkalmazhatók.

A köveket félig süllyeszd be a földbe, ne aggódj azon, hogy alig látszik ki belőlük valami, hiszen az időjárás kezelésbe veszi őket, kialakítva természetes alakjukat.

sziklakert2.jpg

Végül jöhetnek a növények, melyek szépségükkel, színárnyalataikkal elkápráztatnak téged. választhatod a mérsékelt égövi sziklás, köves területek lakóit, vagy a magashegységi, sziklahasadékokban élőket. Ha jól taktikázol, akkor olyan kertet varázsolsz magadnak, mely az év minden évszakában ragyog, virágzik, zöldell. Ha nagy sziklakertet szeretnél, akkor bátran ültess törpe örökzöldeket, vagy színes lombú növényeket is. Ha lejtős kialakításban gondolkozol, akkor vedd figyelembe, hogy a lejtő teteje a legszárazabb, míg az alja, valamint a párkányok a legnedvesebb területek.

A sziklakerti növények többsége a fényes, meleg helyeket kedvelik, így a legoptimálisabb a déli, dél-keleti, vagy dél-nyugati tájolás. A támfalat, nagyobb kert esetén semmiképpen ne hagyd ki a tervezésből, és az öntözés fontosságát sem győzzük hangsúlyozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1012707682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása