Automataöntözőrendszer.com

Öntsünk tiszta vizet….a tavadba!

2017. augusztus 21. - AutomataÖntözőrendszer

A tóépítés trendjét éljük. Napjainkban, aki csak teheti, megteremti otthoni kerti paradicsomát, melyben főszerepet kap a tavacska. A szép, kristálytiszta, átlátszó, illatos tó.

A képes újságokban is sűrűn találkozni, ilyen idilli állapotot megörökített fotóval, de jó, ha tudod: tavad élővilága, a betelepítés után kialakítja mikro flóráját, és a biológiai folyamatoknak hála a növények burjánzani, a halak szaporodni, míg az algák sokasodni kezdenek. A makulátlanul tiszta tavacska így alakul át zöldes-barnás színűvé, és kellemetlen szagúvá.

Míg a természetben, a több ezer köbcentis tavaknál a biológiai egyensúly biztosítja a tisztítást, addig kerti tavad esetében ezt neked kell megtenned.

kerti-to2.jpg

A megelőzés érdekében, amikor tótelepítésre adod a fejed figyelj oda, hogy a víztérfogathoz megfelelő mennyiségű növényzetet, és élővilágot telepíts. Persze ezt leírni egyszerű, de kivitelezni határozottan nehéz, így a legtöbb esetben a tó vízének szűrése, és a folyamatos karbantartás marad, mint egyetlen megoldás.

A tó környékének, a víz felszínének megtisztítása a levelektől, szennyeződésektől, a vízszint optimális beállítása, és a halak táplálása prioritást élvez. Ám magának a víznek a tisztán tartását csak, és kizárólag automatán üzemelő, professzionális szűrőrendszer segítségével tudod megvalósítani.

A szűrőrendszerek egy azon elven működnek. A tóban lévő kisebb-nagyobb tárgyak mechanikus szűréséből, az ezeknél kisebb, mikroszkopikus méretű algák biológiai rostálásából, és a víz, oxigénnel feldúsított változatának visszaforgatásából áll össze a folyamat. Ezt kedved szerint kiegészítheted UV sugaras csírátlanítással, iszapeltávolítással, vagy kémiai vegyszerek adagolásával. A piacon a gyártók komplex rendszereket kínálnak, melyek kiváló eredménnyel oldják meg, kerti tavad optimális karbantartását.

kertito.jpg

Ám, ha a barkácsolás közel áll a szívedhez, akkor akár te magad is megalkothatod egyéni szűrőrendszeredet, alapul véve az egyes alkotóelemeket. Mire is van tehát akkor szükséged?

Először is egy centrifugál- vagy merülőszivattyúra, ami átáramoltatja a vizet a szűrőrendszeren keresztül. A legtöbb rendszer utóbbi típust részesíti előnyben. A tómederben található merülőszivattyúk egyszerűbb esetben, a velük egységben lévő szűrőkön keresztül szívják be a vizet, s vízesések, szökőkutak formájában forgatják vissza.

Nagyobb tavak esetében a szivattyúk akár 20-30 mm nagyságú objektumokat is képesek felszívni. A szűrők általában három részből állnak: mechanikai, finommechanikai, és biológiai. Az utolsó „stációban” a rendszerek, a megszűrt vizet nagy levegőbekeverés mellett, csobogók, szökőkutak formájában juttatják vissza.

Ezeket az elemeket külön-külön is összeállíthatod, megalkotva ezzel egyedi víztisztító berendezésedet, ami gondoskodik arról, hogy kerti tavad télen-nyáron pompázzon.            

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8512770084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása