Automataöntözőrendszer.com

Égi áldás, saját kezűleg?

2017. szeptember 13. - AutomataÖntözőrendszer

Az öntözés módja és időpontja abszolút nem lényegtelen, ha növényeid egészsége az elsődleges. Korán reggel, illetve későn este, amikor a gyepszőnyeg felveszi a számára szükséges tápanyagot, épp ideális az öntözés, ráadásul a párolgási veszteség is ezekben az időintervallumokban a legminimálisabb.

Fontos tudnod azonban, hogy nyáron, amikor a hőmérő higanyszála este sem kúszik 20 Celsius alá, akkor a locsolás nagymértékben hozzájárulhat a fű gombásodásához.

ontozes1.jpg

Általánosan elterjedt, és egyben teljesen fals elképzelés, hogy nyáron, a tikkasztó forróságban nem szabad öntözni a füvet, mert a táplálás helyett csak a forrázás valósulhat meg.

A gyepszőnyeg élettevékenysége a túlságosan magas hőmérséklet hatására lelassul. A fű nem tudja felvenni a földből a vizet. Ilyenkor a hűsítő, hűtő locsolás életmentő lehet, ami aktivizálja az életfolyamatokat, serkentve ezzel a víz, és tápanyag felszívását.

A gyepszőnyeget a telepítést, lehengerlést követően azonnal, és alaposan meg kell öntözni. A kitekert tekercsek fél óránál tovább semmiképp se árválkodjanak hűsítő nedvesség nélkül.

ontozes3.jpg

A frissen telepített fű vízigénye magas, akár 12-15mm öntözővizet is lehet. Az öntözési darabszámot idővel csökkenteni, míg az időtartamot növelni kell, így érheted el végül az egyensúlyi állapotot.

A tekercselt, de még nem telepített füvet tilos locsolni, mert befülledhet, s minősége nagymértékben romolhat. Ha mégis elkövetted ezt a hibát, akkor görgesd ki a tekercset árnyékos helyen, és locsold meg, újra.

Magvetésnél a legfontosabb, hogy a felső 2-3 cm vastag réteg ne száradjon ki. Ezt az állapotot, a fű besűrűsödéséig fenn kell tartani, utána már a területnek lényegesen kevesebb csapadékra lesz szüksége.

A fenti példákból jól látszik, hogy az öntözés nem gondolomformán történik, és nem akkor, amikor épp az elhatározás magja szárba szökken a fejedben. Gondos előkészítést, türelmes, koncentrált odafigyelést igényel a gyepszőnyeg ápolása, amit természetesen meg is hálál.

ontozes_1.jpg

Ha nem szeretnél azon aggódni, hogy vajon jókor locsolod-e a területedet, megfelelő mennyiségű, és minőségű vizet biztosítasz-e a növényeidnek, akkor telepíts automata öntözőrendszert. Ezzel leveheted a válladról a terhet.

Ráadásul életed szabadabbá válhat, mert nem leszel hozzáláncolva a locsolókannához, még a nyári hónapokban sem. Így nem csak te, de kerted is virulhat a professzionális táplálásnak, az automata öntözőrendszernek köszönhetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2312827120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása