Automataöntözőrendszer.com

Az automata öntözőrendszer karbantartása

2017. szeptember 17. - AutomataÖntözőrendszer

Évente kétszer, néhány perc – nagyjából ennyi, amit rá kell szánnod automata öntözőrendszered karbantartására.

Ha az üzemelés kifogástalan, akkor a téli víztelenítés, és a tavaszi rehabilitálás alkalmával kell csak hozzányúlnod a rendszeredhez. Tehát évente kétszer összekötheted a kellemest a hasznossal, és elvégezheted az aktuális kontrollt.

Az öntözőrendszer szórófejekkel dolgozik. A fúvókacső a víznyomás hatására kiemelkedik a talajból, majd egy rugó noszogatására visszasüllyed a földbe. Ezt naponta akár többször is megismétli, az esztendő nagy részében. Homokos talajnál nem ritka a „kinn” szorult szórófej. A legjobb, amit ilyen esetben tehetsz, ha szilikon sprayvel körbefújod a szórófejet, és kicsit megmozgatod azt. Ezek után garantáltan ruganyosabban fog ki-be járni a földből.

automataontozorendszer_com_karbantartas.jpg

Nem egyszer fordul elő, hogy a bokrok, cserjék nem tartják tiszteletben öntözési terveidet, és benövik a szórófejeket. Ha szeretnéd megkímélni a növények életét, akkor az érintett szórófejeket kell odébb tenned. Ezt, a már meglévő fejbekötő cső megtoldásával tudod kivitelezni, melyet előbb ki kell ásnod, s a művelet végeztével visszatemetned.

Mivel az automata öntözőrendszer csővezetéke jóval a fagyhatár felett (kb. 25-30 cm mélyen) fut, így minden évben prioritást élvez a téliesítés. Az egyik fagymentesítési módszer lényege, hogy a rendszer összes zónájának legalsó pontjára automata ürítőszelepet helyezel.

karbantartas_automataontozorendszer.jpg

Ennek a legnagyobb negatívuma, hogy minden egyes öntözés után elengedi a rendszerben megmaradt vizet, azaz a fogyasztás megnő. Ráadásul beindításkor a rotoros szórófejek szárazon kezdik meg a működésüket, ami megbosszulhatja önmagát. Óriási előnye, hogy mivel a rendszerben nem áll meg a víz, a fagy, és az arra való felkészülés sem jelent plusz feladatot.

A másik lehetőség, ha kompresszort használsz. A rendszerre való csatlakoztatás után, az eszközből érkező levegő kitolja a vizet a csőrendszerből, s néhány perc leforgása alatt kész is a hadművelet.

A tél elköszönte után, április, május környékén rehabilitálhatod szeretett öntözőrendszeredet. Ha szivattyús megoldást használsz, akkor nincs más dolgod, mint a szivattyút beüzemelni, míg ha vezetékes forrásból nyered a vizet, akkor jöhet a fő csap elfordítása. Ilyenkor a biztonság kedvéért jó, ha végig mész a zónákon, és szemrevételezed a szórófejeket, konstatálva, hogy optimálisan működnek-e.

Ennyi az egész, rendszered öntözésre kész!

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7312828620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása