Automataöntözőrendszer.com

Itt az idő, hogy téliesítsd öntözőrendszered! De hogyan?

2017. október 03. - AutomataÖntözőrendszer

Az öntözőrendszer téliesítése elsőbbséget élvez, mert bizony a bennszorult, s jéggé dermedt víz, komoly károkat okozhat. Igaz, hivatalosan a KPE csővezetékek nem törhetnek el, még akkor sem, ha a fent ecsetelt jelenség rendszeresen, évről-évre ismétlődik, de…

Pontosan ez, a folyamatos tágulás-zsugorodás óhatatlanul gyengíti a csövek szerkezetét, melyek így egy idő után feladják, az elemekkel vívott küzdelmet.

teliesites.jpg

A szórófejek, mágnesszelepek, és szerelvények kötelezően vízmentesítendők, mert a beléjük fagyó nedvesség egyrészt károsíthatja a szerkezeteket, másrészt akár még a réz idomok töréséhez is vezethet. Nem érdemes tehát kockáztatnod öntözőrendszered épségét! Készülj fel a didergető mínuszokra még időben, s téliesítsd rendszeredet az ősz beköszöntével.

Három magyar igazság helyett három, gyakran alkalmazott módszer áll a rendelkezésedre. Az első a kézi ürítés, a második az automata ürítőszelepek alkalmazása, míg a harmadik a sűrített levegővel történő kifúvatás.

  1. Kézi ürítés

A kézi leeresztő szelepeket a rendszer csővezetékeinek legmélyebb pontján találod. Az ilyen rendszerek leürítésénél nincs nehéz dolgod: egyszerűen zárd el az öntözőrendszer főelzáró csapját, és nyisd ki a leeresztő csapokat. Ha a szórófejek visszafolyás gátlóval rendelkeznek, akkor emeld fel azok kiemelked őrészét, hogy a fejekben megrekedt víz vissza tudjon csorogni a csővezetékbe. A víz távozása után zárd el az ürítő csapokat, és készen is vagy. Minimális mennyiségű nedvesség maradhat a rendszerben, de az garantáltan nem fog problémákat okozni.

  1. Automata ürítőszelepek alkalmazása

Az öntözőrendszer szárnyvezetékeinek legmélyebb pontjába telepített automata ürítőszelepek automatikusan kinyitnak, amikor a rendszerben, 0,7 bar alá csökken a nyomás. Ekkor rajtuk keresztül a vezetékekben található víz szépen kiürül. Mivel ezek az öntözést követően maguktól aktivizálódnak, így a fagyok közeledtével csak el kell zárnod rendszered főelzáró csapját, majd meg kell nyitnod a mágnesszelepeket.

karbantartas_automataontozorendszer.jpg

Így a víz előbb a szárnyvezetékekbe távozik, onnan pedig az ürítőszelepeken keresztül a talajban fellelhető drénrétegbe. A visszafolyás gátlóra vonatkozó megjegyzésünk itt is igaz, ha a szórófejek rendelkeznek velük, akkor emeld ki a kiemelkedő részüket, hogy el tudjon csepegni a felgyülemlett nedvesség.

  1. Sűrített levegős kifúvatás

A kifúvatáshoz szükséges egy legalább 30 l/perc (de nem ritka a 70 l/perc igény sem) teljesítményű kompresszor, melyet gépkölcsönzőben bérelhetsz. A sűrített levegős kifúvatás kivitelezését érdemes szakemberre bíznod, így az alábbiakban csak hozzávetőlegesen írjuk le a menetét.

Az öntözőrendszer főelvezető csapját követő visszacsapó szelep után egy ürítési pontra kell csatlakoztatnod az eszközt. A befúvatás előtt zárd el a főelzáró csapot, s nyisd meg azt a csapot, ahova a kompresszort kötötted. A vezérlőben ezek után indítsd el azt a zónát, melynek a szórófejei a legmagasabban helyezkednek el, s melyek a legtávolabb találhatók a kompresszortól.ontozes3.jpg

A kompresszor szelepét lassan nyisd meg, ezzel sűrített levegőt juttatva a rendszerbe. Ennek a mértéke soha ne haladja meg a 3,5 bart, de a legtisztább, ha az egyes alkatrészek maximum terhelését veszed alapul, s annak a határát sem súrolod.

Mindegyik zónát, sorban indítsd el, s addig hagyd a levegőt dolgozni, míg a szórófejekből vízpermet nem kezd el kijönni. Ez egy átlagos nagyságú rendszer esetében kb. két perc. Ha szárazzá vált a rendszer, akkor kapcsold ki a kompresszort, mert a száraz csővezetékben haladó sűrített levegő hőenergiává alakul, ami károsíthatja a rendszeredet.

Ha nem tudod, hogy az öntözőrendszered pontosan milyen ürítési módszerre lett optimalizálva, akkor a legbiztosabb, ha a harmadik, sűrített levegős alternatívát választod.

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3712925707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása