Automataöntözőrendszer.com

A sikeres fűvesítés titka

2017. június 26. - AutomataÖntözőrendszer

Itt a nyár, a kertek virulnak, a gyep zöldell… Vagy épp kifakulva, kiégve, foltokban kikopva várja jobb sorát. Az igehintés helyett nézzük a magvetés fortélyait, hogy a megviselt pázsit képét örökre elfelejthesd!

A fű vetésének első számú buktatója, ha azt hiszed, hogy ez rém egyszerű, hiszen a természetben is csak úgy, vadon nő, mi baja érheti hát a kertedben, ahol odafigyelés, napsütés, és öntözés, akár még automata öntözőrendszer is várja?

gyepszonyeg.jpg

A természetben azok a magok tudnak kifejlődni, melyek termő talajba hullanak, a megfelelő éghajlati körülmények között. Tehát, ha te mindenféle utánjárás nélkül, csak úgy kinézel egy fűfélét, mondván ez tökéletesen fog mutatni a házad végében, akkor ne lepődj meg, ha zöldellő gyepszőnyeg helyett kókadozó, silány fűtemető vár. A tökéletes típus kiválasztásához figyelembe kell venned az éghajlati tulajdonságokat, a talajminőséget, és a csapadék mennyiséget.

Komplex feltételrendszer, ez a füvesítés, és a pázsit gondozás alapja.

Még mielőtt matematikai számításokba kezdenél, és rohannál megvásárolni a magokat, fordíts egy kis figyelmet kerted állapotára. Néhány kérdés, amire érdemes megkeresned a választ. Milyen alapokon nyugszik a kerttervezésed? Azaz a tereprendezés, a vizek elvezetése, a talaj elegyengetése megtörtént? Milyen minőségű a talaj? (ha ha tápanyagszegény, vagy törmelékekkel terhelt, esetleg túlságosan vékony, akkor a fűmagnak esélye sincs az életben maradásra) Mi a helyzet a gyomtalanítással? Vetés előtt kötelező kigazolni a kertet, akár vegyszerek alkalmazásával.

gyepszonyeg2.jpg

Ha minden feltételt biztosítottál, akkor letörölheted arcodról a verejtéket: jöhet a mag kiválasztása. A pázsit gyepek a legtöbbször keverék növénytársulások, azaz a magkeverék 4-6 fajtát tartalmaz, így ötvözve az eltérő típusok pozitív tulajdonságait.

A növekedési, vagy épp adaptációs eltérések is indokolhatják a „mixek” megszületését. A száraz, napos, vagy épp nedves, árnyékos helyek egészen más fűfajtáknak kedveznek. Így könnyen előfordulhat, hogy a magvetést követően, ha megvizsgálod a gyep összetételét, csupán 2-3 típussal találkozol: ezek tudtak a legjobban idomulni a körülményekhez, míg a többiek számára nem voltak ideálisak a feltételek.

gyepszonyeg_vetes.jpg

Ha a mag casting is megtörtént, akkor jöhet a terepmunka, a konkrét magvetés. Légy bőkezű: ne sajnáld az anyagot, sűrűn szórd szét, ezzel tudod biztosítani a pazar gyepszőnyeget. A magokat a talaj felső (0,5-1 cm) rétegébe, hengerezéssel kell eljuttatnod, hogy megfelelő mennyiségű napfény, és nedvesség érje őket. Ha túlságosan mélyre kerülnek, akkor nem tudnak kifejlődni, a felszínen heverő magok pedig kiváló madáreleségként szolgálnak. Végül a plusz tápanyag bedolgozásával, akár szerves trágya alkalmazásával még nagyobb sikert érhetsz el.

Ha a vetéssel elkészültél, akkor már csak az öntözésre kell odafigyelned, de arra nagyon! Elegendő mennyiségű vizet kell, rendszeresen biztosítanod gyepszőnyegednek ahhoz, hogy a zöldellő kert ne csak álom, hanem valóság legyen a számodra!

A bejegyzés trackback címe:

https://automataontozorendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1212619077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása